Inkorgsfrid: E-post utan stress

I samma stil som Njut av RSS utan stress kommer här det första inlägget i en serie om hur du kan underlätta hanteringen av e-post.

En bild liknande den här ovanför postade jag för en tid sedan på Twitter och fick svar från folk som skrev att de önskade deras inkorg kunde se likadan ut. Det kan den göra och det behöver inte vara speciellt svårt.

Om man bortser från tummen upp, så lyckas jag numera utan större ansträngning få min inkorg att dagligen se ut som på skärmdumpen.

Följande två punkter har varit stommen för att skapa denna inkorgsfrid:

Skydd mot spam

Att skydda sig mot skräppost är A och O för att kunna skapa en vettig e-posttillvaro. Tyvärr hör man allt för ofta om folk som kommer tillbaks till jobbet efter helgen och då möts av en inkorg där 8 av 10 mejl handlar om någon form av spam. Det behöver verkligen inte vara så. Det finns sätt att skydda sig. Ta gärna en titt på Skräppost: 11 tips för att undvika spam.

Skapa filter

De flesta e-postklienter erbjuder möjligheten att skapa filter. Personligen använder jag Googles webbaserade e-posttjänst Gmail, vilken även är överlägsen när det gäller hantering av spam.

När du skapar ett filter kan du välja att vissa typer av meddelanden ska gå förbi inkorgen och istället hamna direkt under valfri etikett (mapp). Du slipper då stressa upp dig över en lång radda mejl där kanske bara en femtedel är viktiga. Dessutom slipper du att det plingar till i din mobil titt som tätt, om du nu använder e-post på det sättet.

Så här ser mina etiketter ut:

Samtliga är dolda. På så sätt slipper jag se hur många olästa och mindre viktiga mejl som finns. När jag väl går in där och gör ett ryck, vilket brukar bli 1-2 gånger om dagen, går det väldigt snabbt att beta av allt.

Det här enkla upplägget gör att det som hamnar i själva inkorgen nästan uteslutande är sådant jag vill läsa, och eventuellt svara på, relativt snabbt. När det är gjort är inkorgen återigen tom. Kort och gott: Inkorgsfrid.